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Ci vogliamo contare noi Veneti ?

Masolino

Bannato
La colazione . i Baicoli co' zavaion

No ghe xe al mondo no più bel biscoto
più fin, più dolse, più liziero e san
par magnar na la cicara o ne'l goto,
de'l baicolo nostro venessian.

Sembra che il nome di '' baicolo'' sia stato dato a questo biscotto per la sua
forma molto simile a quella del corpo di un pesciolino lagunare chiamato
appunto ''baicolo''.


Impastar 30 gr de farina e 10 gr de levà de birra. Quanco sto misioto el se sarà sgionfà, impastarlo ancora zontandoghe altri 150 gr de farina, 200 gr de butiro, 30 gr de sucaro e un pizego de sal, bagnando l'impasto co 6 cuciari de acqua e 1 cuciaro do struco de naransa.
Co sta pasta formar de i paneti a forma de baston e lassar che i se sgionfa in liogo tepido, po cusinarli in t'un forno prima basso e dopo un fià più caldo come el pan.
Dopo che i sarà coti, lassarli desfredar par qualche ora fintanto che i sarà propio fredi; alora tagiarli par sbiego a fetine sutilissime e po metarli a biscotarse in forno.

* ** * * *

Questa xe la risseta clasica de'l famoso Zavajon che na volta se usava tanto de servir anca ne i pransi de lusso, sempre compagnà co i altretanto famosi baicoli.

Metar in t'una cassariola 1/2 litro de vin bianco bon e seco, missiarghe drento tre vovi intieri, 100 gr de sucaro e l'agro de 1 limon e mezo.
Sbatar ben tute ste robe, po metar la cassariola su fogo vivo sempre continuando a missiar.
Quando ch' el composto el sarà vissin a'l bogio, cavarlo via da'l fogo e metarlo in te le cicare indove che se lo lassarà sfredar.
[ Risseta de'l 1700 ]
 

Masolino

Bannato
Buongiorno a tutti !!!
Niente colazione?
E io che ieri sera mi sono affrettato a preparare tutto lasciando anche le ricette.....:mazza::mazza::mazza:

Su su che la xe bona.
 

marco.enne

Esperto di impianti di irrigazione da balcone
buon giorno .........

a tutti e al poeta culinario al secolo masolino ( buon successore del "poeta berto"..... da verona )
oggi aimè non son ne loquace ne ricco di tempo e dovrò seguire sto forum a pezzetti e "tocconi" ma intanto un felice buodì a tutti voi...:Saluto:
 

paolaas

Guru Giardinauta
No ghe xe al mondo no più bel biscoto
più fin, più dolse, più liziero e san
par magnar na la cicara o ne'l goto,
de'l baicolo nostro venessian.

Sembra che il nome di '' baicolo'' sia stato dato a questo biscotto per la sua
forma molto simile a quella del corpo di un pesciolino lagunare chiamato
appunto ''baicolo''.


Impastar 30 gr de farina e 10 gr de levà de birra. Quanco sto misioto el se sarà sgionfà, impastarlo ancora zontandoghe altri 150 gr de farina, 200 gr de butiro, 30 gr de sucaro e un pizego de sal, bagnando l'impasto co 6 cuciari de acqua e 1 cuciaro do struco de naransa. Cos'è questo? Succo d'arancia? :rosa:
Co sta pasta formar de i paneti a forma de baston e lassar che i se sgionfa in liogo tepido, po cusinarli in t'un forno prima basso e dopo un fià più caldo come el pan.
Dopo che i sarà coti, lassarli desfredar par qualche ora fintanto che i sarà propio fredi; alora tagiarli par sbiego a fetine sutilissime e po metarli a biscotarse in forno.

* ** * * *

Questa xe la risseta clasica de'l famoso Zavajon che na volta se usava tanto de servir anca ne i pransi de lusso, sempre compagnà co i altretanto famosi baicoli.

Metar in t'una cassariola 1/2 litro de vin bianco bon e seco, missiarghe drento tre vovi intieri, 100 gr de sucaro e l'agro de 1 limon e mezo.
Sbatar ben tute ste robe, po metar la cassariola su fogo vivo sempre continuando a missiar.
Quando ch' el composto el sarà vissin a'l bogio, cavarlo via da'l fogo e metarlo in te le cicare indove che se lo lassarà sfredar.
[ Risseta de'l 1700 ]

Queste son da provare.... La preparazione dei baicoli assomiglia a quella dei cantucci toscani (cottura, taglio e biscottatura....)
 

Masolino

Bannato
Queste son da provare.... La preparazione dei baicoli assomiglia a quella dei cantucci toscani (cottura, taglio e biscottatura....)

Ciao Paola, prima la nonna materna e solo qualche volta mia mamma [ era insegnate al liceo, poco tempo libero ] hanno eseguito alla lettera le due ricette e io ricordo con grande, grande nostalgia il tocio dei baicoli en te'l zavajone.
Che bontà.
Buona giornata.

:flower::flower:
 

marco.enne

Esperto di impianti di irrigazione da balcone
stornisie da un canton.......

.....semo de fronte a 'na ispirasion culinaria :eek:
masolin el conta el magnar paro paro a un scrittor:hands13:
nà cosa l'è sicura de magnar l'è 'n'estimator
quanto de sicuro ....te doaressi essar :food::food: un bon piron !! :lol::lol:
:Saluto::Saluto:
 

Masolino

Bannato
.....semo de fronte a 'na ispirasion culinaria
masolin el conta el magnar paro paro a un scrittor:hands13:
nà cosa l'è sicura de magnar l'è 'n'estimator
quanto de sicuro ....te doaressi essar :food::food: un bon piron !! :lol::lol:
:Saluto::Saluto:

Solo piron ???
Macaco !!!
Piron, cortel filà e sculier !!


:Saluto: :Saluto: :Saluto:
 

Erika

Moderatrice Sezz. Cactacee e Succulente / Parliamo
Membro dello Staff
Ma sculier ando l'èto catà fora? se dise cuciar :)
 

Masolino

Bannato
Stasera par tuti : Bigoli neri in salsa

Se ciama bigoli neri un certo tipo de pasta veneta che la ghe somegia a quela che i foresti ghe ciama ''spaghetti bucati'' e la xe fata co farina che ga drento anca na parte de so bula.
Se li cusina compagno de tute le altre pastesute, overossia in acqua bogente salada par 20 minuti.


Bigoli neri in salsa

Ve dago subito la risseta vera de i nostri veci tempi de na volta.

Far desfrisar in te'l ogio, a fogo squasi destuà, tanta segola a fetine. Ocio che sta segola la dovarà restar bianca e par otegner questo, zontarghe ogni tanto ( se ocore ) qualche cuciaro de acqua, cussì xe sicuro che no la rivarà a colorirse.
Pena che la se sarà infiapia, unirghe quante che se vol de sardele salae a tochetini e lassar tuto sul fogo par che le se disfe. Zontarghe un pochetin de parsemolo.
Conzar co sto bon toceto i bigoli zà lessai in acqua de bogio salada
 

Masolino

Bannato
par Marco, golosissimo

Pan de cicolata


Desfar a fogo baso 120 gr de butiro, 140 gr de cicolata fondente e 160 gr de sucaro; po unirghe 80 gr de mandole pestae finissime.
Metar tuto in t'una terina e missiar fintanto che sto misioto no'l se sia sfredà.
Alora, uno par volta, unirghe 4 rosi de vovo e drioman so ciare montae a neve, 60 gr de farina e un cuciarin de polvare de lievito .
Butar sto impasto in t'uno stampo de forma longa e streta, onto de butiro, penelarghe el parsora co ciara de vovo, semenandoghe sù mandole tagiae a strissete.
Metar in forno.
Sto pan de cicolata el xe tanto più bon se'l vien magnà el zorno drio.
De solito lo se serve co la pana montada.
 

paolaas

Guru Giardinauta
Pan de cicolata


Desfar a fogo baso 120 gr de butiro, 140 gr de cicolata fondente e 160 gr de sucaro; po unirghe 80 gr de mandole pestae finissime.
Metar tuto in t'una terina e missiar fintanto che sto misioto no'l se sia sfredà.
Alora, uno par volta, unirghe 4 rosi de vovo e drioman so ciare montae a neve, 60 gr de farina e un cuciarin de polvare de lievito .
Butar sto impasto in t'uno stampo de forma longa e streta, onto de butiro, penelarghe el parsora co ciara de vovo, semenandoghe sù mandole tagiae a strissete.
Metar in forno.
Sto pan de cicolata el xe tanto più bon se'l vien magnà el zorno drio.
De solito lo se serve co la pana montada.

Buono!!!! Quanto tempo deve cuocere?
 
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